Medziľudské vzťahy a trhová ekonomika

9. januára 2017, nautilus, Diagnóza

 

Moja mama bola až chorobne nezištná bytosť. Priviedla na svet štyri deti, vychovala ich a obstarala potreby celej našej šesťčlennej rodiny po každej stránke takmer výlučne sama. Varila, upratovala, nakupovala, prala, vychovávala. Otec bol intelektuál, ktorého tieto prízemné starosti príliš nezaujímali, takže bol pre ňu len piatym deckom. Napriek tomu si nepamätám, že by nám to niekedy spomenula. Obetovala svojej rodine celý svoj život, ale nikdy nás o žiadnu vďačnosť nežiadala. Keď som sa jej pýtal prečo, povedala že načo, veď to každý vie. Dôsledok bol taký, že sa ani žiadnej vďačnosti nedožila. V starobe som ju doopatroval ja a moji súrodenci ma za to nemali radi, lebo som bol ich zlým svedomím.

Zdá sa, že to je dnes normálne. Vďačnosť k tým, ktorým sme zaviazaní sa rýchle premení na nenávisť, lebo zlé svedomie je beštia, ktorá ešte občas straší tých, ktorí ešte nejaké svedomie majú. Je však čoraz viac ľudí, ktorí sa už narodili bez svedomia a ani nevedia, čo to je. Dnešný svet je riadený tržnou ekonomikou, kde emócie sú len neželanou komplikáciou obchodných vzťahov. To, že si sa nechal oklamať je tvoj problém, ak na niečo nemáš potvrdenie, ani o tom nehovor.  Z obrazoviek sa na nás valí záplava reklamy, ktorá deformuje náš vzťah k hodnotám argumentmi o úžasnosti predražených šmejdov, a to sa potom prenáša aj do vzťahu k našim blížnym.  Širokoúhly debilizátor je v každej obývačke a my sa ním necháme manipulovať až do takej miery, že pokladáme za normálne, ak dieťa opľuje svojho rodiča či ho priamo zavraždí. Výchovný efekt televízora je nesporný a my sa už abnormalitám ani nebránime, hlavne, že sa bavíme. Reťazenie funguje, pozeráme sa na stupidity, ktoré  vysielajú preto, lebo ich pozeráme. Výsledkom je permenentne nasratý národ bez vzťahu k základným ľudským hodnotám a bez schopnosti objektivity.

Neviem, či toto riadi ktosi zo svojej vily na Bahamách, či niekto zhora, a či je to len naša vlastná hlúposť, asi všetko dokopy, ale výsledky sú zjavné. Rád by som bol v Novom roku optimistom, ale skôr si myslím, že toto nemdopadne dobre…