Keď bude zle – uteč

7. septembra 2015, nautilus, Diagnóza

 

„Vyrastá nám generácia chlapcov, ktorí utekajú pred realitou“ – prehlásil známy americký psychológ Phillip Zimbardo v rohovore pre britský denník Guardian . „Chýbajúci otcovia a prefeminizované školy ich vyháňajú k pornu a videohrám. Mama ich miluje bezpodmienečne, aj keď stvárajú neplechu, takže niet nikoho, kto by ich nútil k zodpovednosti“.

Aj profesorka Daniela Ostatníková , prednostka Fyziologického ústavu na lekárskej fakulte UK, upozorňuje na vplyv prostredia na negatívny vývin mladej generácie a ich útek pred problémami. „Majú sa príliš dobre a nemyslia na to, že za všetko musia niečím zaplatiť“ – hovorí.

Áno, nevycválaní zasrani tu boli vždy, dospievanie a puberta zamávala každým z nás, ale väčšinu našich excesov zvládla pevná otcova ruka, lebo veď na to otcovia sú. V najhoršom prípade chlapec dospel na vojenčine, dril a disciplína vyhnali nadbytočné sebavedomie aj z tých najtvrdších hláv a zakopávanie sa v daždi a blate na vojenskom cvičení nás naučilo vážiť si také veci, aké sme predtým pokladali za automatické. Naučili sme sa tam hlavne to, že nie sme stredom vesmíru a v istých chvíľach na našom názore vôbec nezáleží. Spoznali sme význam slovka: musíš.

Dnešná generácia nič nemusí. Demokraciu a slobodu chápu ako neobmedzený priestor pre uplatnenie svojich nápadov, aj tých celkom hlúpych, a snahu o ich obmedzovanie ako týranie. Slovko „výchova“ ich priam bolí a očakávajú akceptovanie svojich rozhodnutí aj vtedy, keď danej veci vôbec nerozumejú. Neuznávajú žiadne autority a pociťujú besnú túžbu ponížiť každého, kto takou autoritou je. Hoci sami nič konštruktívne nevytvorili, v deštrukcii sú majstri. Necítia zodpovednosť za svoje činy, zato vymyslia stovky grífov, ako sa z nej vyvliecť. Podvod a vybabrávanie so svetom povýšili na životný štýl, naopak poctivosť, čestnosť a pracovitosť pokladajú za prežitok. Pomáhajú len tomu, komu uznajú za vhodné, celospoločenský prospech je im cudzí. A keď ich život donúti k zodpovednosti – vezmú nohy na plecia a utečú.

Pozerám sa na utečencov v televízii – samí mladí chalani. Ich blízki doma umierajú, oni utekajú.

A čo vy, slovenskí junáci?

Kam vy utekáte?