Gauneri

17. marca 2015, nautilus, Diagnóza

Gauneri je pôvodný názov knižky Toma Nicholsona, ktorú až dodatočne, pod vplyvom známych udalostí, premenoval na Gorila. Bol to dobrý obchodný ťah a knižka sa stala bestselerom.

Neviem, aké pomery vládnu v Kanade, ale človeku, ktorý k nám príde odniekiaľ, kde vládne pokoj, poriadok a spravodlivosť, musí Slovensko pripadať ako Chicago v časoch prohibície. Alebo staroruská gubernia, ovládaná všemocnou verchuškou bez morálky a súcitu. Alebo Sicília v časoch rozkvetu mafie, plná podvodníkov, grázlov, banditov…jednoducho gaunerov. Úplne chápem prvotný Nicholsonov zámer opísať pomery v tejto krajine, lebo to sa hneď tak nevidí.

Tvrdiť, že gaunerov splodila až táto nová doba by nebolo pravdivé. Vagabundi, grázli a gauneri tu boli vždy. V každom národe, aj v takom od prírody mierumilovnom, ako sú Slováci, sa nájdu čierne ovce. Ľudia, ktorým je slušnosť a morálka cudzia, nedokážu či nechcú sa podieľať na spoločnom úsilí o zveľadenie svojej krajiny a pomáhať svojim blížnym, ale svoje úsilie zamerajú na ničenie práce ostatných a zneužívanie ich dôverčivosti.

Hovorí sa, že to, čo tisíc ľudí s námahou vybuduje, to jeden gauner hravo zničí.

Áno, gauneri tu boli vždy, ale bolo ich menej a väčšina z nich sedela v base. Napriek tomu sa gaunerstvo ako životný štýl ukázalo ako veľmi výhodné, lebo okradnúť tisíc ľudí je veľmi lukratívny biznys. Stačí len zmeniť zákony a „upraviť“ morálku. Stačí len zopár ľúbivých slov, napríklad demokracia či sloboda. A keďže Slováci sú národ prispôsobivý, šlo to ako po masle. Tí dobrí ľudkovia si ani nevšimli, že im ktosi šlohol stoličku spod zadku. Naopak, ešte kričali „hosana“.

Zdá sa, že gaunerstvo je infekčná choroba. Nakazí sa ňou aj človek od prírody dobrý a statočný, ak žije v pomeroch, ktoré gaunerstvu prajú. Príde totiž chvíľa, kedy zotrvávanie v poctivosti pocíti ako vlastnú hlúposť, či – pod vplyvom propagandy – ako neschopnosť. V tej chvíli si povie: a čo som ja sprostý? Mám predsa na viac.

Nečudo, že gaunerov je u nás čoraz viac.

Rozmohli sa ako huby po daždi.

A na Slovensku je stále vlhko a teplo…