Lev svoje mláďatá zožerie

14. októbra 2014, nautilus, Diagnóza

Samica preto musí pred ním svoje ich spoločné deti ukrývať.

Je to kruté, drastické a ťažko pochopiteľné. Prvý zo zákonov prírody je ten o zachovaní rodu, ako je teda možné, že práve kráľ zvierat sa ním neriadi? Na kráľa prírodné zákony neplatia? Je ten tvor taký bezcitný, bezcharakterný a krvilačný, že ho nezastaví ani zabíjanie bezbranných? A čo láska? Každý tvor predsa čosi k svojim deťom cíti, stará sa o ne a obetuje im strašne veľa. Niekedy aj vlastný život. Kam sa podela tá všemocná láska, keď ide o kráľa?

Niekto si myslí, že to robí preto, lebo v svojich potomkoch vidí budúcich konkurentov. Kráľ môže byť len jeden – tvrdia Angličania. A žiadny panovník sa nechce o svoju moc deliť. Je aj toto zákon prírody? Ak áno, vysvetľuje to mnohé aj v ľudskom správaní. Veď sa len pozrite, ako zmení rétoriku každý, kto sa dostal k moci. Sloboda či demokracia je z jeho slovníka definitívne vymazaná.

Nie, o tom som nechcel.

Chcel som o úlohe otca v ľudskej spoločnosti. Chcel som o tom, akým nadbytočným článkom sa dnes otec v našej civilizácii stáva. Chcel som o tom, že čoraz viaceré moderné mladé ženy sa nechajú oplodniť mužom len preto, aby mali dieťa, o manžela nestoja. Sú samostatné, zarobia si na seba aj na svoje dieťa – ale výživné požadujú. A tretina tých, čo sa aj vydajú, čoskoro sa rozvedú. Majú svoje dieťa, majú pre koho žiť. Chlapa na sex si nájdu vždy, morálka im už nebráni. To preto dnes čoraz viac detí vyrastá v neúplných rodinách. To preto sú dnešné súdy zaplavené rozvodovými konaniami a žiadosťami o zvýšenie výživného. To preto je dnes také populárne slovko: týranie. Dobrý dôvod. Vraj minimálne psychicky je dnes týraná každá druhá žena…

A aké deti vyrastajú v neúplných rodinách?

To nikto nerieši.

To preto dnes čoraz častejšie počuť pomenovanie syna osamelej matky: Pitbul.

To preto si čoraz viac matiek sťažuje na chovanie svojich dospievajúcich synov.

A otec?

To čo je? Nejaký anachronizmus?

…o tom som chcel…