Po čom muži túžia

3. októbra 2014, nautilus, Ľudský faktor

Jedlo, pivo a sex.

Asi tak by zhrnuli mužské túžby mnohé ženy.

Vedia svoje.

Muži sú pre ne niečo ako psy, primitívne zvieratá, ktoré treba nakŕmiť, napojiť a ukojiť, aby nebrechali a nehrýzli. Očakávať od nich niečo také ako cit je úplne zbytočné. Po desiatich a viacerých rokoch manželstva s takýmto tvorom prejde aj nádej, že z neho vykrešú čosi, čo zodpovedá ich predstavám a začínajúca plešina a brucho definitívne pochovajú nádej, že z toho svojho raz vykrešú princa na bielom koni. Mnohé z nich sa preto niekedy okolo štyridsiatky k svojim snom vracajú a hľadajú inde. Ich obézny manžel, rozvalený v kresle pred televízorom, na to väčšinou ani nepríde. Takzvaná nevera sa čoraz viac stáva bežnou súčasťou života.

Problémom sa stane až vtedy, ak sa žena v novom vzťahu vzhliadne a nádej na princa opäť zahorí. V takej chvíli je schopná spáliť všetky mosty a ísť za touto vidinou aj cez mŕtvoly. (Zažil som to.) Hoci takú istú nádej vkladala kedysi aj do svojho manžela, teraz hľadá pravý opak. Túžba po zmene je taká silná, že v mene „nového pohľadu“ znenávidí všetko, čo kedysi milovala.

A čo muž?

Muž je od prírody lovec. Tisícročia lovil ryby, mamuty a ženy. Väčší samec víťazí. Má to v génoch. Má tam však aj niečo iné: keď príde z lovu, potrebuje si oddýchnuť. Potrebuje blízku dušu a pohladenie. Celý deň lovil mamuty či peniaze a teraz chce mať pokoj. Oženil sa preto, aby mal domov. Tú základňu, z ktorej bezpečia ráno vyráža do boja s nepriateľským svetom, a kam sa večer vracia vylízať si rany, čo cez deň utŕžil. Už nechce bojovať. „Domov sú dlane, na ktorých smie plakať“ – napísal jeden básnik, a ak má ženu, ktorá mu to nedovolí, uteká. Najčastejšie do krčmy. Tam si líže rany s kamarátmi. Nie je to bohviečo a on to vie, ale túžba po pokoji je silnejšia ako schopnosť vysvetliť to manželke. A tak sa odcudzuje. Z porozumenia sa stáva nepochopenie, z rozhovorov pri mesiačiku otrčený zadok v manželskej posteli.

Ženy sú vraj z Venuše, muži z Marsu.

Nájsť planétu, na ktorej sa stretnú a dokážu spolu žiť, to býva niekedy poriadna fuška…