Fero, podrž komín, idem pre peniaze

31. marca 2014, nautilus, Diagnóza

Dnes po našej ulici chodilo zametacie auto. Zametalo posypový materiál zo zimy. Aj keď túto zimu žiadny posyp nebol potrebný, technické služby posýpali. Všetci sme im zaplatili posypový materiál, naftu pre ich autá i platy tých, čo pracovali. Že zbytočne? No a čo. Zametači prešli po našej ulici celkom šesťkrát. Keďže po oboch stranách ulice sú zaparkované autá a všetka špina pod nimi, prešli vždy len stredom, kde nič nebolo. Výsledok? Peniaze sú zaplatené, bordel zostal.

Námestie v Novej Dubnici bolo celkom pekné. Trávniky, lavičky, fontána. Predminulý rok ho ale zatvorili. Rozryli ho bagre a usilovne sa na ňom pracovalo. Veľká tabuľa v jeho strede oznamovala, že projekt obnovy financuje z prevažnej časti európska únia sumou 1,3 milióna eur. Dnes je už dokončené. Trávniky, lavičky, fontána. Vyzerá asi tak, ako predtým. Neviem, načo to bolo dobré, ale isté je, že peniaze z EÚ sa minuli. Asi ich inde netreba.

Pripomína mi to tú ulicu v ktorejsi rómskej osade, ktorú nám už viackrát ukázali v televízii. Ukazovali ju preto, lebo na nej Rómovia pracovali ostošesť. Prečo? Aby dostali sociálne dávky. Zametajú ju stále dokola, aj keď už ani nie je čo zametať. Pritom vedľa v potoku je odpadkov až strach. Tam však nejdú. Prečo? Lebo peniaze dostanú za to, že robia, nie pre  to, aby bol poriadok. Bordel v potoku ich netrápi.

Nechcem pripomínať ďalšie príklady toho, v akom štáte to žijeme, určite ich poznáte sami. Slovensko je krásna krajina, ale zdá sa, že logika a zdravý rozum nás akosi obchádzajú…