Moje deti, tvoje deti, naše deti

28. februára 2014, nautilus, Ľudský faktor

Niekedy to na prvý krát nevyjde. V mladíckej nerozvážnosti sa zaľúbite do človeka, s ktorým po istom čase neviete nájsť spoločnú reč. Popravde, väčšinou vás spojí len sex a ohúrení spojením dvoch tiel strácate súdnosť a zmysel pre realitu. Darmo vám rodičia či priatelia dohovárajú. Príroda je silnejšia. A tak, hoci aj viete, že všetko nie je s kostolným poriadkom, vstúpite pred oltár a prisaháte si lásku v dobrom aj zlom. Po čase však čaro sexu pominie a vám zostane len tá sprostá realita. Žena má na krku ožrana, muž neporiadnu fľandru. Cítite sa ako v klietke, z ktorej treba rýchle ujsť. Čo boh spojil, človek rozdeľuje.

Rozvod.

Takto sa končí každé tretie manželstvo.

Život však nekončí. Túžba po porozumení, po pohladení, po náručí milovaného či milovanej sa drží ako kliešť a až na niekoľko navždy zatrpknutých väčšina ľudí znova hľadá to, prečo sa oplatí žiť: lásku. Po tridsiatke či štyridsiatke však ťažko nájsť slobodného či slobodnú, vraj sa to ani nehodí, a tak sa často ocitnete vo vzťahu s niekým, kto má deti. Pravda, ženy to majú horšie. Deti zostávajú spravidla im a nájsť muža, ktorý by miloval deti jemu cudzie, je priam nemožné. Zvlášť keď má svoje vlastné. Krv nie je voda. Láska na druhý pokus môže vyjsť, a často aj vychádza. Poučení skúsenosťami sa už partneri nenechávajú opiť sexom a uvažujú triezvejšie. Musia. Ak sú normálni, zodpovednosť za deti ich k tomu prinúti. A tak sa nejeden muž ocitne v rodine s deťmi, ktoré určite nie sú po ňom, ba naopak, ani netušil, aké až rozmaznané a odporné tie deti vedia byť. Určite ho veľakrát napadne, že keby boli jeho, už dávno by dostali poriadnu poza uši. To však nejde. To, čo by žena jeho detí brala ako výchovu, žena cudzích detí chápe jednoznačne ako týranie. A láska ženy k mužovi končí vo chvíli, keď cíti, že ubližuje jej deťom. Či už právom, či neprávom.

Láska na druhý pokus obyčajne vychádza. Len v tom praktickom živote je obvykle vystavená oveľa tvrdším podmienkam. Veľa ľudí to nezvládne. Väčšina krásnych vzťahov končí kvôli deťom. Krv nie je voda. Láska tu ťahá za kratší koniec. Treba nesmierne veľa trpezlivosti, tolerancie, tisíce ústupkov, tisíce zahryznutí do jazyka. Môže to vyjsť. Láska má vždy šancu, ak zvládneme sami seba…