Mámenie slov

28. januára 2014, nautilus, Ľudský faktor

„Všetko dobré, ak trvá dosť dlho, ktosi zneužije“ – povedal niekto múdry.

Keď pánboh dal človeku dar reči, zaiste netušil, čo všetko ten človek s tým darom porobí. Pôvodne prostriedok na dorozumievanie sa časom stal účinným nástrojom podvádzania, klamu a mystifikácie blížnych svojich. Hriech klamania sa stal jedným z najbežnejších, a jazyk sa už nepoužíva ani tak na informácie, ale skôr na účelové dezinformácie. Ako nástoj na manipuláciu spoluobčanov je ústny prejav veľmi účinný, lebo stáročiami používania si ľudia zvykli veriť mu. K zdokonaleniu mystifikácie pomocou jazyka veľmi prispela aj jeho vizuálna forma, teda písmo, lebo kým pri priamej reči sa môžeme kalmajúcemu pozerať do očí a inštinktívne jeho klamstvo odhaliť, písmo nám túto možnosť nedá.

Účelové zavádzanie dotiahli moderní mystifikátori k nebývalej dokonalosti a používajú ho častejšie ako chlieb každodenný. V obchode,  vo výklade práva, v bežnom živote. Ak chce niekto predať zmes zdraviu škodlivých chemikálií ako potravinu, stačí zabaliť ju do ligotavého obalu s obrázkom čistej alpskej prírody – a ľudia kúpia. Ak sa chce zlodej vyhnúť spravodlivému trestu, stačí z nakradnutých peňazí zaplatiť šikovného mystifikátora – a bude pred súdom čistý ako ľalia. Ak chce muž pretiahnuť ženu, stačí narozprávať jej…

Áno, ľudia veriť chcú.

Dar reči pokladajú za dôležitejší ako šikovné ruky či múdru hlavu a moderátorovi, čo ich pobaví, sú ochotní dať viac ako tomu, kto pre nich urobí čosi skutočne potrebné. Aj tým, ktorých si platia, aby spravovali ich spoločnosť, dávajú svoje peniaze v skutočnosti za šou, akú im predvádzajú, lebo skutočné výsledky ich práce nestoja ani za deravý halier. Platia im aj potom, keď sa dozvedia, že ich za ich peniaze len okrádajú. Prečo? Lebo podľahli mámeniu ich slov o lepšom zajtrajšku, odrazeniu sa od dna a podobných fráz. Lebo im robí dobre môcť sa pozerať v televízii na „toho hajzla“ a z bezpečia svojho gauča ho posielať do horúceho pekla. Lebo už sa nakazili všeobecne rozšíreným názorom, že lepšie byť nemôže, že politika je panské huncútstvo, že všetko je to len cirkus a „Show must go on“.

Áno, za cirkus platíme najradšej…