Založ si blog

Kam na dovolenku: Grécko

 

Grécko je krajina stoviek ostrovov, prekrásnych pláží a hrdých ľudí. Ako dovolenková destinácia je Grécko jedinečné. Bol som tam sedemkrát a moje skúsenosti sú dosť rôznorodé, od očarenia morom až po dôsledky tej gréckej hrdosti.

Olympská riviéra bola kedysi najnavštevovanejšia, Gréci radi pomenúvajú svoje pláže atraktívnymi menami, ale tu okrem vyvaľovania na pláži veľmi niet čo obdivovať. Blízkosť Olympu, na ktorom vraj sídlili bohovia a možnosť výletu naň je pre poznávaniachtivého turistu možno dôvodom k návšteve tohto miesta. Iným dôvodom je lokalita zvaná Meteory, starodávne kláštory na vrcholkoch vysokých skál. Je to naozaj atraktívne miesto, ktoré stojí za návštevu, ak vám nevadia tisícky turistov, ktoré zaplavujú toto miesto rok čo rok.

Najbližším ostrovom je Korfu, grécky Kerkyra. Oproti južnogréckym je tento ostrov zelenší a akosi „európskejší“. Môže za to miesto zvané Achilleon, bývalé letné sídlo rakúskej cisárovnej Sisi. Je to pôvabný biely kaštieľ kúsok za hlavným mestom s úžasnou záhradou s antickými sochami, dnes múzeum. Ak si prenajmete motorku či auto, za deň stihnete pobehať väčšiu časť ostrova. Zaujímavá je najmä Paleokastritsa so skalnatým, bohato členeným pobrežím, Sidari s pieskovcovými útesmi nevšedných tvarov či západné pobrežie ostrova, oveľa rozmanitejšie ako severné a južné. Za návštevu stojí aj mesto Kerkyra s dvojitou pevnosťou a úžasnými výhľadmi.

Chalkidiki sú tri prsty pevniny, vybiehajúce do mora. Polostrov Kasandra je dosť plochý a preturistovaný, prostredná Sithonia je zaujímavejšia. V okolí mestečka Sarti sú krásne pláže, niektoré úplne pusté, kde môžete nájsť svoj súkromný raj. Jednou z najzaujímavejších je tzv. Pomarančová pláž so skalami bielo oranžovej farby, ale krásne je aj na západnom pobreží v okolí Toroni. Celý polostrov môžete na skútri za pár euro pobehať za deň. Tretím polostrovom je Athos, mníšsky štát s regulovanou návštevnosťou.

Ostrov Thassos ponúka veľmi atraktívne miesta. Nielen krásnu belostnú pláž Chrissi Ammoudia s krištáľovo čistý morom v objatí hory Ypsarion v mestečku Skala Potamia, ale napríklad aj takú Paradise beach, úžasnú prímorskú krajinu akoby vystrihnutú z obrázkov z praveku od pána Buriana. My sme si tu požičali auto a navštívili aj pláž Aliki so zbytkami starovekého osídlenia a bielymi mramorovými skalami, kláštor svätého Michala s úžasnými výhľadmi, ako aj ďalšie strediská na juhu, atraktívny Potos či menej atraktívna Limenaria.

Parga je mestečko s pevnosťou na pobreží Iónskeho mora, úžasne malebné a rozmanité, s dvomi krásnymi plážami.  Cesta sem je dosť náročná, ale vyplatí sa. Ubytovanie v apartmánoch ponúka za prijateľnú cenu voľnosť a možnosť zadeliť si čas podľa potreby. Tu sme absolvovali výlety po morských ostrovoch Lefkada, Kefalónia, Ithaka, Meganissi, Skorpios, Paxos a Antipaxos. Sú to nezabudnuteľné zážitky. Najmä úžasná pláž Porto Katsiky na Lafkade s úplne bielym štrkom a svietiacim blankytným morom je niečo, čo sa hneď tak nevidí. Aj delfíny pri ostrove Paxos sú zážitkom. Na skútri sme si zašli aj k prameňom Acheronu, bájnej to rieky Styx, po ktorej boží prievozník Cháron prevážal duše mŕtvych zo záhrobia.

Kréta je ostrovom Afrodity, bohyne lásky, a tiež národa minójskeho, ktorá zanechala výraznú stopu v histórii, kým bola zmetená obrovskou vlnou do mora. Pláže a strediská na severe sú piesočné, na juhu skôr skalnaté. Najkrajšie na Kréte sú miesta, ktoré turistický ruch ešte príliš nepoznačil a kam sa musí dochádzať. Palmová pláž Vai na východe je skvelým zážitkom, na západe zasa jedinečná krajina okolo belostných pláží Gramvousa, na juhu zasa kaňon Kurtaliotis so strmými stenami a maličkým kostolíkom až na jeho dne, či pláž Preveli s jedinečným palmovým pralesom na brehu riečky. Najkrajším zážitkom sú ale bezpochyby ostrovy Elafonisi, úžasné pláže miestami s ružovým pieskom a neskutočne modrou  plytkou vodou, kde sa dá chodiť pešo z jedného ostrova na druhý.

Ostrov Zakynthos je turistami hojne navštevovaný, ak netúžite po nočnom ruchu vyhnite sa miestam ako Laganas, ktoré je plné anglickej, zväčša ožratej mládeže. Ani strediská na severe nie sú príliš atraktívne, mne sa najviac páčila dedinka Vasiliki s peknou plážou aj s turistickými atrakciami pre deti, ako aj s menšou, ale oveľa krajšou plážou Vrahos z druhej strany mestečka. Na skok je to aj k pláži Gerakas, kde každý rok v júni prichádzajú veľké korytnačky klásť vajíčka a kde je aj stanica na ich chov. Kto chce, môže zájsť aj k najväčšej atrakcii Zakynthosu, pláži Navajo v objatí bielych skál s vrakom starej lode.

Grécko je krajina skutočne rozmanitá a ten svoj raj si tu nájde každý….

Plavba po gréckych ostrovoch (foto: autor článku)

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaň nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1639488x
Priemerná čítanosť článkov: 2907x

Autor blogu

Archív