Založ si blog

Kde sú korene zla?

 

Stretávame sa s ním denne. Je až príliš veľa ľudí, ktorí svoju osobnú slobodu chápu ako možnosť dať priechod svojim záporným emóciám a vyventilovať si zlosť, ktorá rozožiera ich dušu, často na niekom, kto o dôvodoch k takémuto jednaniu nemá ani potuchy. Je veľa ľudí, ktorým závisť, zloba, nenávisť rozožrali dušu a urobili z nich morálne trosky.

Janko Macko bol malý, územčistý chlapík s trvalým úsmevom na tvári, ktorý sa večne kamsi ponáhľal a drobčil po chodbách výskumného ústavu, kde som kedysi pracoval. Pôsobil dojmom svedomitého úradníka, čo si vzorne plní svoje povinnosti. Úctivo zdravil každého, o kom vedel, že je na vedúcej funkcii a ostentatívne ignoroval všetkých nižšie postavených. Raz si z neho vystrelili, naletel na akúsi žartovnú fintu, a vtedy sa prejavil. Na humornú situáciu zareagoval úplne nepríčetným revom, triasol sa od zlosti, vyskakoval a kričal, že on to raz ďaleko dotiahne a potom sa budú všetci pred ním plaziť a hovná žrať. Skutočne, Janko to dotiahol až na personálneho riaditeľa – a ja som rád, že už tam nepracujem.

Vždy som sa zamýšľal nad tým, kde sa v ľuďoch berie nenávisť. Keďže ja neviem, čo to je, a nežije na svete človek, ktorého by som nenávidel, zaujíma ma, kde sú korene zla v ľudskej duši, kde pramení a aké sú k nej dôvody. Nechápal som kedysi nenávisť k triednemu nepriateľovi a o to menej chápem aj dnešnú dobu, keď lož a nenávisť zvíťazila nad pravdou a láskou. Chovanie niektorých ľudí mi pripadá ako keď pustíte psa z reťaze, lebo veď máme slobodu a oni si môžu robiť, čo chcú, tak brechajú a hryzú. Akoby rokmi potláčaná prirodzenosť, krotená požiadavkou slušného chovania, naraz vzlietla do výšav a oni sa vznášajú na krídlach vlastnej zloby a užívajú si ju plnými dúškami. Snažím sa prísť na to, prečo. Sú to komplexy menejcennosti? Ublížil niekto tým ľuďom v mladosti tak, že cítia túžbu komusi to vrátiť? Alebo je to – ako hovoria kresťania – diabol, ktorý drieme v každom z nás?

Chápem, nie každý je génius. A každý túži po uznaní. Častokrát za akúkoľvek cenu. Ktože by dnes poznal nejakého Breivika, keby bol slušný a statočný. A ktoré noviny by písali o nejakom arabskom  mládencovi, keby nevrazil nákladným autom do davu ľudí. Bohužiaľ, svet je taký. Plný neuznaných a preto nešťastných ľudských bytostí, ktorí to nikdy nikam nedotiahnu. Je oveľa ľahšie stať sa slávnym zločincom, ako vedcom či umelcom. Je oveľa ľahšie búrať ako stavať.

Som ničím, teda ničím…

Snažím sa prísť na to, prečo aj na tento blog chodia ľudia, ktorých sem ženie túžba búrať. Lebo napísať zmysluplný článok, ktorý ľudí obohatí a rozšíri im obzor – to je niekedy fuška. Je oveľa ľahšie zosmiešniť, podupať, opľuť. Bohužiaľ, sme takí, priťahuje nás zlo. Asi ako tú babičku vo filme Slunce, seno a pár facek, ktorá sa radostne pýta: už se perou?

Bohužiaľ, Breivik je oveľa slávnejší ako ktorýkoľvek poctivec, denne pracujúci za nízku mzdu preto, aby aj takéto „zrúdy“ mali čo jesť. A ľudia, ktorí nás robia lepšími, žijú často na periférii spoločnosti. Bohužiaľ, ľudská duša je často temná priepasť, do ktorej nikto nevidí. Najmä ak vidieť nechce…

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1643530x
Priemerná čítanosť článkov: 2914x

Autor blogu

Archív