Založ si blog

Slovensko – toaletný papier sveta

 

Nuž priatelia, priznajme si to otvorene a bez mučenia: gerojmi sme len v tej našej Karpatskej kotline od Tatier k Dunaju. Od Tatier k Dunaju nielen siroty spievajú, akí sme svetoví, akí sme úžasní – ale inak nikde. Už som alergický na akékoľvek poučovanie spoza rieky Moravy o tom, ako nesmieme byť rasisti a ako majú všetci ľudia na zemeguli rovnaké práva, keď sme každú chvíľu svedkami toho, ako je náš národ zosmiešňovaný a otĺkaný tými, ktorí drísty o rovnosti aj u nás rozširujú. A prosím, nestrápňujte sa tvrdením, že to nie je pravda, že sú to len naše komplexy a že keď ich nebudeme riešiť, nebudú. Odstavenie našich mladých futbalistov od semifinále NIE JE náhoda, vyhodenie Petra Sagana z Tour de France NIE JE náhoda, zaplavenie nášho trhu nekvalitnými potravinami NIE JE náhoda. Každý, komu sa zachce, si s nami vytrie zadok a smeje sa nám do ksichtu, a nezmení to ani „prísna“ rétorika nášho premiéra po boku predsedu európskej komisie, ktorý si „náhodou“ nevypne telefón, aby tú situáciu zosmiešnil pred celým svetom.

Nie, priatelia, nie sme geroji. Otázkou je, nakoľko si za tento stav môžeme sami. Priznám sa, keď vidím, ako si v mnohonárodnostnej Amerike aj bežní a chudobní ľudia vyvesia na dom americkú zástavu, je mi z toho smutne. Národ, postĺkaný z utečencov z celého sveta má národnej hrdosti na rozdávanie, a my, ktorí sme tu boli dávno pred nimi, jej nemáme ani zamak. Otázkou je, či máme k nej dôvod. Lebo, ako sa hovorí: kto nemá byť na čo hrdý, začne sa oháňať národom, hoci nemá nijakú zásluhu na tom, odkiaľ pochádza. Je nedostatok naše hrdosti spôsobený nedostatkom dôvodov k nej? Alebo je to len genetická skromnosť, zdedená po predkoch? Či nedajbože masochistické pritakávanie každému, kto nás chce znemožniť, niečo na spôsob: len bite, pán veľkomožný.

Bolo to tu odjakživa. Istú vlastnosť zdedenú máme. Ani zanič nedokážeme priznať, že Mišo od susedov je šikovnejší ako ja. A nevadí, že skapala koza mne, hlavne, že skape aj jemu. Je čosi zhnité v tomto národe slovenskom. A nevieme sa toho zbaviť. Vedeli to už v minulosti J.M.Pecval, Štefan Banič, neskôr aj Fero Fenič či Juraj Jakubisko…a mnohí iní, ktorí odtiaľto odišli. Vie to aj jedna moja bývalá spolužiačka, ktorá po tom, ako vyhrala Detviansku zlatú ružu, okamžite zbalila kufre a odišla urobiť kariéru do Prahy. Je to smutné. Národ, ktorý vyháňa talentovaných ľudí preč bude vždy len sebe na ťarchu a iným na smiech. Národ, ktorý vyháňa mládež, teda svoju budúcnosť, aby slúžila iným národom, nemôže od tej budúcnosti čakať nič dobré. A ak už pre tú mládež slovo „domov“ znamená len akýsi kus zeme kdesi na východe a nič viac, nuž, taký národ je na najlepšej ceste zaniknúť. Akú úctu si od iných národov zaslúži?

So Slovenskom si dnes každý vytiera zadok. Nečudo. Nerobíme nič pre to, aby to tak nebolo. Ak naši hokejisti niečo vyhrajú, (aj to je už minulosť) sme národovci až-až. Ak vyhrá Peter Sagan, sme národovci až-až. Žiaľ, to nestačí. Taký génius sa ešte nenarodil, aby potiahol celý národ na výslnie sveta. Naopak, národ stiahne jeho. Odkedy sme v EU, pociťujem v zahraničí taký nárast dešpektu k môjmu národu, aký tu ešte nebol. Kedysi o nás nevedeli nič, mýlili si nás so Slovinskom. Dnes už vedia, kto sme, ale na rešpekte nám to nepridalo, skôr naopak. Prečo?

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1643238x
Priemerná čítanosť článkov: 2914x

Autor blogu

Archív