Založ si blog

Šikovným patrí svet, sprostým lopata

Už viackrát sa v našich médiách objavila reportáž o tom, ako sa pracuje na našich cestách, pri kladení potrubia či údržbe a čistení verejných priestranstiev, na miestach, ktoré každý vidí a teda sú našou vizitkou. Mladého človeka s lopatou tam nevidno. Ťažké, slabo platené a primitívne práce robia len starší ľudia, často už v dôchodkovom veku. Kanalizácia v Žiline v podaní dedkov okolo sedemdesiatky či zametanie ulíc kdesi inde v réžii dôchodkýň nám všetkým priniesla televízia v priamom prenose až do našich obývačiek.

Neviem, ako vám, ale mne je z toho smutno. A myslím, že každý súdny človek sa musí pýtať: kde sú mladí? To sa nehanbia nechať tú najťažšiu prácu starým ľuďom s podlomeným zdravím? To im nevadí, že toto vidí celý svet? Akú vizitku o našom národe tým vysielame?

Nuž, vizitka je taká, že najpočetnejšou skupinou nezamestnaných v našom štáte nie sú ani starí, ani Rómovia. Sú to mladí, zdraví ľudia ľudia  plní sily a elánu, ktorí svoje schopnosti a zdravie venujú sedeniu za počítačom či v krčme, alebo ležiac horeznak na posteli. Mnohí z nich si prácu ani nehľadajú, lebo ich „mamahotel“ funguje spoľahlivo a tie reči okolo toho znesú, hlavne, že sa nemusia pohnúť. Svedomie skapalo, hanby už niet. Aj tí, čo pracujú, nerobia hocičo. „Rob len to, čo ťa baví“ – nabáda ich televízor – a kohože by bavila lopata. Ak sa nemôžu pri práci zabávať, tak nerobia. Ak nemôžu s niekým vybabrať , pripadali by si ako sprostí – a to rozhodne nie. Aj za cenu toho, že vybabrú len s vlastnou mamou.

Z Ameriky k nám prišiel jeden dedko. Má už deväťdesiat rokov, bajpas, koxartrózu a všeličo iné. Ukázali nám ho v televízore. Prišiel aj partiou dôchodcov a pracujú na stavbe tuším cirkevnej  školy. Zadarmo. Zjavne sa v tej Amerike dozvedel, že u nás nemá kto robiť, tak prišiel tomuto národu pomôcť. Nesúdi. Len pracuje.

Neviem ako vy, ale ja som sa po odvysielaní tejto reportáže hanbil ako pes…

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1639687x
Priemerná čítanosť článkov: 2907x

Autor blogu

Archív