Založ si blog

Hriech prichádza so súmrakom

Vraj za to ani nemôžeme.

Vraj sme len hračkami v rukách osudu.

A vraj každému z nás stojí za chrbtom diabol-pokušiteľ, ktorý nás núti robiť veci nemorálne, nezdravé či priam nemravné.

Máme to v génoch.

Už odpradávna, kedy sa ľudské plemeno schádzalo večer pri ohňoch a tancovalo divoké tance pod zámienkou oslavy slnovratu, v skutočnosti však  preto, aby poslúchli hlas krvi, rozbúrenej tým ohňom a tancom a nocou všade dookola…

Väčšina živých tvorov žije vo dne. Je to pochopiteľné. Za svetla je život jednoduchší. Noc patrí odpočinku. Len niektoré zákerné tvory sa zakrádajú nocou s úmyslom využiť čas bezbrannosti iných, aby ich zožrali.

Človek je od prírody denný tvor. To len ten diabol a tá krv a tma ho ženie k aktivitám, ktoré by sa za vidna robiť bál alebo hanbil. To len tma ho posmeľuje tancovať, súložiť či kradnúť. To len ten diabol mu pošepol: veď ťa nikto nevidí.

Za teplých letných nocí všeličo postvárame.

Ty aj ja.

Príležitosť temnoty z nás robí tanečníkov, milencov či zlodejov, podľa nátury. Tma hriechu nečiní – bránime sa. A ráno sa chytáme za hlavu: čo sme to v noci porobili.

Čo sa mňa týka, v ostatnom čase podlieham večierkom hriechu obžerstva. Aj keď cez deň toho veľa nestrovím, večer si sadám k televízoru či počítaču a doháňam. Viem, že sa to nemá. A patrične si za to ráno vynadám. Ale keď sa zotmie, znova podľahnem hlasu krvi. V pazúroch diabla som bezmocný.

A čo vy?

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1642657x
Priemerná čítanosť článkov: 2913x

Autor blogu

Archív