Založ si blog

Mať tak tvoje starosti,

povie si nejeden z nás, keď počúva, čo trápi našich blížnych. Alebo o nich číta, aj na tomto blogu. Lebo starosti má každý. Jedného trápi neutešená politická či sociálna situácia, to, ako sa vyfarbil ten či onen politik alebo zvyšovanie cien v obchodoch. Iného vojnový konflikt na Ukrajine či americký imperializmus. Kým jednej ublížili zdravotníci, iná rieši vhodnosť či nevhodnosť piercingov. Niekomu ide o život, niekto sa trápi tým, aké si dnes vezme tričko. A každý pokladá tie svoje starosti za najdôležitejšie na svete.

Zdá sa mi, že v tej záplave každodenných problémov sme sa začali uzatvárať sami do seba. Už nás nebaví počúvať cudzie, zvlášť tie malicherné, keď si myslíme, že tie naše nezaujímajú nikoho. Dostávame sa do bludného kruhu, v ktorom všetci pred všetkými utekáme a zároveň trpíme nezáujmom ostatných. Najhoršie je, že už strácame objektivitu a nie sme ochotní počúvať ani tých, ktorým by sme mohli a mali pomôcť, lebo už máme cudzích problémov plné zuby. Aj ľudia, ktorým nič nechýba, sa uzatvárajú, separujú sa od ostatných z obavy, aby im nemuseli nič dať, lebo bohatstvo a empatia akosi nejdú dokopy. Súcit sa kamsi vytratil a nastúpili frázy ako: „nebudem podporovať darebákov“, či „ snaž sa, a budeš mať aj ty“. Naše zmýšľanie je všelijaké, len nie sociálne;. Kam sa podel ten dobroprajný Slovák, ktorý sa podelil aj o poslednú kôrku chleba? Zbohatol. A ako sýty už hladnému neverí.

Viem, mnohí si za to môžu sami. Mám známeho, ktorý prepil prosperujúcu firmu aj vlastný dom a dnes je bezdomovcom na ulici. A zrejme nikto, kto sa borí s problémami, poctivo pracuje a platí dane, nie je ochotný podporovať neprispôsobivých spoluobčanov, ktorí len kradnú a robia neplechu.

Ľudia majú rôzne problémy. Málokto je spokojný. Kým jednému sa mália jeho milióny, inému ide o život. Dokážeme ešte urobiť niečo pre to, aby bol svet spravodlivejší?

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1643598x
Priemerná čítanosť článkov: 2914x

Autor blogu

Archív