Založ si blog

Všetkých si vás kúpim

Týmito slovami sa končí film Dědictví aneb k.rvahošigutntag…a mňa by zaujímalo, ako sme na tom 20 rokov po jeho natočení my, Slováci. Lebo náš národ je v istých ohľadoch naozaj špecifický. Vraj pohŕdame peniazmi. Vraj kazia charakter a hlavne, že sme zdraví.

Dnes je v móde z podobných hesiel sa vysmievať. Boli teda naši dedovia hlupáci? Alebo je len iná doba?

Bez peňazí si dnešok asi nedokáže predstaviť nikto. Ako univerzálna hodnota prešpikoval celý svet. História však ukazuje, že ešte nebolo na svete myšlienky či vynálezu, ktorý by ktosi nezneužil. Univerzálna hodnota pomaly, ale isto nahradila hodnoty skutočné. Také, ktoré pomohli ľuďom dostať sa tam, kde sú dnes. Napríklad spolupatričnosť. Alebo empatiu. Alebo úctu k starším či pomoc slabším. Naopak, peniaze podporili chamtivosť, sebectvo, bezohľadnosť. Stali sa drogou, na ktorej sme závislí všetci. Z dobrého sluhu sa stal zlý pán a z nás jeho otroci.

Keď k nám po nežnej zavítali naši príbuzní z Ameriky, tvrdili nám, že u nás sú oveľa lepší ľudia ako tam. Vraj s takou srdečnosťou a nezištnosťou sa v Amerike nestretli. Tam vám vraj zadarmo nikto ani pohár vody nepodá. Vraj ešte nie sme skazení peniazmi. Zdá sa mi, že Slovensko je asi tak desať rokov za Amerikou. V dobrom aj zlom. My na každý vlak nasadneme až vtedy, keď už mu dochádza para. Štyridsať rokov sme budovali socializmus a so závisťou sa pozerali smerom na západ, ako nás predbieha v každom kole. Tak sme – asi práve zo závisti – ten socializmus zbúrali a naskočili na ten západný vlak. Práve vo chvíli, keď sa jeho slabiny začali prejavovať čoraz viac. Mysleli sme si, že sa k západnému blahobytu dostaneme automaticky, skratkou. Ani nás nenapadlo, že nás do klubu vzali práve preto, lebo máme čosi, čo nám môžu vziať.  A my s hrôzou zisťujeme, že blahobyt jedných je podmienený biedou iných. Po viac ako dvadsiatich rokoch znovu objavujeme to, čo nám kedysi nasilu vtĺkali do hláv, takže sme toho mali plné zuby a neverili. A naše deti už začínajú prichádzať s myšlienkami, nápadne sa podobajúcimi tým komunistickým.

Dnes už je zrejmé, že monetárny kapitalistický systém má vážne chyby a americký spôsob riešenia krízy zvyšovaním dlhu je pasca, v ktorej raz skončí nadobro. Ešte stále si myslíme, že je to tá správna cesta? Ešte stále si myslíme, že za peniaze sa dá kúpiť všetko na svete?

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00, aktualizované: 08:18

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1645655x
Priemerná čítanosť článkov: 2918x

Autor blogu

Archív