Založ si blog

Tento článok nečítajte

Je o tom, čo nikto nechce poznať: o budúcnosti.

Možno aj o tej vašej.

Je o starobe.

Chcete vedieť viac?

Už niekoľko rokov sa spolu so ženou staráme o naše mamy.

O obe.

Jedna má 87, druhá 92.

Obaja pochádzame z viacdetných rodín, ale všetci naši súrodenci si našli viac-menej pádne dôvody, prečo sa o svoje mamy starať nemôžu či nechcú, takže v rodinnej reťazi povolil článok najslabší: srdce. U ostatných zvíťazil zdravý rozum, lebo opatrovanie starého človeka je naskrze neefektívna činnosť, plná starostí, bolesti a beznádeje, ktorej výsledok je vždy zlý a končí sa smrťou.

Chcete vedieť viac?

Staroba je škaredá, boľavá a zlá. Postupne a neodvratne vás zmení, zvonka aj zvnútra. Výzor aj názor. Chvíľky, keď vás nič nebolí sú čoraz zriedkavejšie. Ak máte zdravé srdce, zradia vás kĺby. Šesť schodíkov na dvor sa stane neprekonateľnou prekážkou. Ak vám čosi spadne, už to nezdvihnete. Sladkosti vás zaštupľujú, zelenina preženie. Občas nedobehnete. Snažíte sa odstrániť následky sám, ale keďže nevidíte, len to všetko rozmažete a narobíte tak problémy tým, čo vás opatrujú.

Chcete vedieť viac?

Starý človek je osamelý. Ktože by túžil zdieľať jeho starosti. Mladí sa venujú hudbe, prírode či internetu. Ktože by túžil pozerať sa do zrkadla svojej budúcnosti. Každý radšej klame sám seba, že jeho sa to netýka. Vždy sa môže vyhovoriť, že doba je zlá a má dosť starostí, ktože by sa zaťažoval ďalšími. Nemusí. Je oveľa efektívnejšie starať sa o svoje deti, veď tie sú jeho budúcnosťou. Starí rodičia už nemôžu nič. Už nám dali všetko. Už sú odkázaní len na náš súcit.

Chcete vedieť viac?

Existujú domovy pre dôchodcov. Sú strašne drahé. Dôchodok na ich zaplatenie nestačí, musia prispieť aj deti – ak sú ochotné a majú z čoho. A hlavne – väčšina starkých tam ísť nechce. V televízii bola reportáž o záhadných úmrtiach v týchto zariadeniach, a priznajme, nikto o tom vedieť nechce. Starobinec – nech už má akékoľvek moderné meno – je a vždy bude len smetisko, kam sa vyhadzujú nepotrebné veci. Na geriatrii som sa rozprával s babičkou, čo tam žije. Strava je dobrá, povedala, starajú sa o nás, povedala, nie, neubližujú nám, povedala monotónnym hlasom, svojho jediného syna som už pol roka nevidela. Mala oči ako mŕtvola.

Chcete vedieť viac?

 Tak sa spýtajte svojej mamy…

…ak máte na to odvahu…

 

 

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Aktuálna informácia, horúca novinka, práve sa stalo, PRAVDA, mimoriadna správa, mimoriadne1, mim1

Pri Šali došlo k tragickej nehode, čelnú zrážku áut neprežili traja ľudia

23.04.2024 15:29

Na mieste zasahujú dve pozemné ambulancie záchrannej zdravotnej služby aj posádka záchranárskeho vrtuľníka.

Ana Estradová

V konzervatívnom Peru vykonali vôbec prvú eutanáziu. Ana Estradová trpela nevyliečiteľnou chorobou

23.04.2024 15:09

Ana Estradová bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko. Súdny spor, v ktorom jej bolo priznané právo podstúpiť eutanáziu, viedla a vyhrala za pomoci ombudsmana pre ľudské práva.

Rudolf Schuster

Rudolf Schuster získal Čestné občianstvo Košického samosprávneho kraja

23.04.2024 15:06

Ide o vôbec prvé udelenie takéhoto ocenenia v histórii kraja.

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1645531x
Priemerná čítanosť článkov: 2918x

Autor blogu

Archív