Založ si blog

Ako oklamať smrť

„Mladosť je stav mysle“ – hovoria ľudia v strednom veku, to jest okolo štyridsiatky. Tú frázu si vymysleli pod ťarchou prvých šedín a prvých obáv zo staroby. Utešujú sa ňou a dodávajú silu dúfajúc, že ak si pribúdajúce roky nepripustia, tak ani neprídu. Čas ale zastaviť nedokážu a po prvých príznakoch prídu ďalšie, ktoré poznačia nielen ich telo, ale aj myseľ. Keď ich bude viac, prestanú spriadať teórie a budú sa venovať umeniu vstať ráno z postele, chodiť, jesť či metabolizovať. Až potom prídu na to, že nič na svete nie je samozrejmosť.

Na jednom portáli som si prečítal návod istej ženy na to, ako oklamať smrť. Stačí vraj na ňu nemyslieť. Tá žena je mladá a plná života, takže jej snaha je pochopiteľná, ale, žiaľ, nepresvedčivá. Neverím jej. Ja si myslím, že klamanie je vždy len útek od reality, ktorý sa nám vždy vypomstí. Človek by mal žiť s nohami na zemi.  Verím, že aj reálny svet poskytuje dosť krásnych dôvodov pre život, len ich treba nájsť.

V Amerike je známy prípad malého dievčatka, nevyliečiteľne postihnutého rakovinou, ktorému povedali, že keď zloží tisíc papierových lodičiek, vyzdravie. Zložila ich vyše šesťsto, keď zomrela. Tento krásny príklad ľudskej viery v život dal určite mnohým silu pre boj s nepriazňou osudu, ale neviem, čo by na to povedalo to dievčatko, že ho oklamali. Lebo smrť neoklamali.

Celý život bojujeme za pravdu. Bijeme sa o ňu, túžime po nej. Pravdu kladieme v hierarchii hodnôt na to najvyššie miesto. Všetci vieme, že pre život na tomto svete máme vymedzený istý čas, no poznať hodinu svojej smrti nechceme. Tá pravda sa nás týka až príliš. Život je vzácny dar a je len na nás, ako s ním naložíme, ale väčšinou až v starobe prídeme na to, čo by sme, keby sme, ale už je neskoro. Smrť je jediná istota, ktorú v živote máme a zatvárať oči pred ňou je hlúposť. Oveľa zmysluplnejšie je rátať s ňou a preto sa snažiť využiť každý okamih nášho pominuteľného života tak, aby sme nemuseli nič ľutovať. Len vtedy má zmysel.

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1646282x
Priemerná čítanosť článkov: 2919x

Autor blogu

Archív