Založ si blog

Ako fungujú zahraničné firmy?

Môj dedko bol majster mnohých remesiel. Postavil dom, vyrobil doňho nábytok, opravil všetko, čo chytil do ruky. Mal v pivnici svoju dielňu, spústu šuflíkov a krabíc a náradia, skrutiek, plieškov a drôtikov, zdanlivý chaos, v ktorom sa nikto nevyznal. On sa vyznal. Keď ktokoľvek čokoľvek potreboval, vždy siahol do tej správnej. Nemal PC ani kartotéku, všetko mal v hlave.

Spomínam na neho vždy, keď sledujem činnosť našej úspešnej zahraničnej firmy. Nikto nič nevie, všetko je na HDD. Ľudský faktor sa úplne vytratil. Každý sa spolieha na techniku, tá vraj odstránila nutnosť pamätať si detaily a šetriť si krásnu hlavičku na dôležitejšie veci (často nesúvisiace s prácou ani náhodou.)

Ľudský faktor však podmieňuje aj činnosť techniky a v PC je len to, čo tam niekto dá. A tak sa až príliš často stáva, že iniciatívny mladý zásobovač opätovne urguje dodanie drahých súčiastok, ktoré práve v tej chvíli jeho kolega skladník ako nepotrebné vyhadzuje do odpadu. Lebo čo nie je v PC, to neexistuje. Ani keby mu to viselo na nose.

Predpokladom úspešnosti dnešného pracovníka je nájsť dôvody, prečo niečo nejde, prípadne nájsť niekoho, kto za to môže. Príkaz doby znie: zbaviť sa zodpovednosti. Tomu je venované maximálne úsilie. Kým výrobným pracovníkom je normovaná každá sekunda a každý pohyb, do riadiacich funkcií sú prijímaní stále noví zamestnanci, ktorí za vysoký plat dumajú, ako zvýšiť efektivitu. Kým technológovia sedia v klimatizovanej miestnosti a surfujú po internete, z výrobnej haly teraz odstránili teplomery, aby sa roboši nedozvedeli, že je tam už vyše tridsať stupňov. Kým vo firmách, kde sa nič nevyrába v týchto horúčavách skracujú pracovnú dobu, u nás vo výrobe ju predlžujú. Aj čas na WC je limitovaný. Niekto predsa musí zarobiť peniaze na tie tisíce tiežpracujúcich, ktorí neprodukujú nič.

Dôvodom, prečo u nás zahraniční investori tak radi podnikajú, sú naše skromné a pracovité ženy. Bez vzdelania, bez ambícií, za minimálnu mzdu zvyšujú efektivitu Nemecka, Holandska či Talianska. Sú také skromné, že uživia ešte aj mohutný aparát slovenských drábov.

Často sa – aj tu na blogu – spomína neefektivita výroby za komunistov.

Áno, asi je to pravda.

Lebo takéto to tu vtedy nebolo…

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1645561x
Priemerná čítanosť článkov: 2918x

Autor blogu

Archív