Založ si blog

Mýty a povery na Slovensku

Slovenskom koluje veľa povier. Slováci ich milujú. Už v dávnej minulosti sa pri driapačkách peria rozprávali strašidelné príbehy o bosorkách, smrtkách a bezhlavých koňoch, a decká, učupené pod stolom ich počúvali so zatajeným dychom. Keď dospeli, pokračovali v tejto krásnej tradícii, v krčmách, na schôdzach či v parlamente. Ohlupujú a strašia svojich spoluobčanov a majú nespútanú radosť z toho, keď im uveria.

Slovák sa bojí rád. Priam s rozkošou sleduje čierne kroniky a v televízii cielene vyhľadáva programy plné hrôzostrašných správ. Je presvedčený, že jedine zlá správa je pravdivá. Masmédiá mu v tom ochotne vychádzajú v ústrety.

Kedysi to tak nebolo. Štyridsať rokov počúval správy plné optimizmu, budovateľských úspechov a svetlých zajtrajškov a to ho tak znechutilo, že zavrhol celý ten prehnitý systém, aby už nemusel počúvať tie lži. V spravodlivom boji za pravdu si zvolil cestu opačnú. Vieru v šťastnú budúcnosť vymenil za strach. Z biedy, nezamestnanosti, z kriminality. Slovenskú záľubu v strachu šikovne podchytili zahraniční investori. Podporujú ju konkrétnymi činmi, pričom im výdatne pomáhajú aj slovenskí šíritelia strachu. Lebo dobrý sluha je ten, ktorý sa bojí. Slováci vždy komusi slúžili, v úlohe sluhov sa cítia ako ryba vo vode, tak prečo to nevyužiť.

Niektoré mýty Slováci zdedili po predkoch, iné si vypestovali len nedávno. Z tých zdedených treba spomenúť rôzne zaklínadlá, prednášané osamote alebo aj v spoločnosti a za prítomnosti šamana v zlatom rúchu, či vieru vo svetlý zajtrajšok po smrti. Vytrvalým opakovaním po celé stáročia stvrdli ako kameň, takže dnes si už nikto nedovolí skúmať ich oprávnenosť. Z moderných povier je to zasa ich viera v slovíčka, napríklad sloboda a demokracia, v mene ktorých budú robiť sluhu každému, kto ich vysloví.

Áno, Slovenskom koluje veľa mýtov a čudesných povier. Slováci sa ich držia statočne a húževnato, napriek všetkých dôkazom a napriek všetkým neprajníkom. V húževnatosti pri obhajovaní bludov sa prepracovali na popredné miesto na svete. Ich statočnosť je práve taká obdivuhodná, ako ich masochizmus a túžba po utrpení. Len hlupák by to nevyužil.

Mýty a povery majú na Slovensku pevné miesto a zdá sa, že to tak zostane navždy. Otvoriť oči a uvedomiť si skutočnosť je zjavne veľmi ťažké, oveľa ľahšie je čupieť pod stolom v tme a počúvať o bosorkách, diabloch či finančnej kríze. Možno by stačilo len vystrčiť hlavu a pozrieť sa, kto to hovorí. Možno by zistili, že tamhore už nesedia babičky, ale ktosi celkom iný, kto nedriape perie, ale ich…

 

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

charkov, veža, televízna

List z Charkova: Úder na televíznu veže bolí. Ale nezlomí

23.04.2024 10:00

Vidieť ste ju mohli takmer odkiaľkoľvek v meste, bola najvyššou stavbou Charkova. Pripomínala raketu, ktorá každú chvíľu vzlietne do vesmíru.

povina, krízový štáb

V okrese Kysucké N. Mesto vyhlásili mimoriadnu situáciu pre medvede

23.04.2024 09:56

Rozhodol o tom krízový štáb, ktorý zvolali pre nedeľňajší útok medvedice na 34-ročného muža v Chránenej krajinnej oblasti Kysuce.

Gorazdova 27, bratislava, vila, Danko

Nielen prezidentská vila chátra. Štát odkúpil miliónové nehnuteľnosti aj pre šéfa parlamentu, nikto v nich však nebýva

23.04.2024 09:00

Žiaden šéf Národnej rady SR sa do nej totiž nenasťahoval, ani len v jej priestoroch neprijal žiadnu oficiálnu návštevu.

deviataci, Banská Bystrica, protidrogový vlak

Špeciálny vlak ukazuje, čo spôsobujú tvrdé drogy. Autor projektu Revolution train vychádza z vlastnej skúsenosti

23.04.2024 09:00

Na nebezpečenstvo drog upozorňuje v týchto dňoch slovenských deviatakov špeciálny vlak Revolution train, v ktorom sa o príčinách, vývoji a dôsledkoch závislosti dozvedajú zážitkovou formou.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1645497x
Priemerná čítanosť článkov: 2918x

Autor blogu

Archív