Založ si blog

Načo sú deti?

 

Deti sú na tri veci: na bolesť, na starosti a na sklamanie…a blahoželám všetkým, ktorí majú dôvod so mnou nesúhlasiť. Lebo nie každý má také šťastie.

Zákony schválnosti fungujú aj v prírode spoľahlivo. Veľa manželských párov, spravidla veľmi dobrých ľudí, ktorí sa majú úprimne radi a sú schopní a ochotní dať svojim deťom všetko potrebné do života, nemôžu deti mať. Podstupujú náročné a často potupné vyšetrenia, ale výsledok je často negatívny. Iné ženy prídu do druhého stavu neplánovane, nečakane a neželane. Interupcia je vždy zlá vec. Zabrániť prírode stvoriť nový život je popretie jej prvého zákona – nech už sú dôvody akékoľvek. A žena, stvoriteľka života, je postavená pred základnú otázku života: byť či nebyť.

Na tento svet prichádzame nielen z vôle svojich stvoriteľov, ale často aj proti nej. Podľa toho potom aj ten náš život vyzerá. Poznám ľudí, ktorí si bremeno nechcenosti nesú so sebou celý život, až do smrti. Trpia. Nedokážu sa preniesť cez pocit zbytočnosti. Jedného môjho známeho tento fakt dohnal až k samovražde.

Ale aj v prípade, že dieťa bolo chcené, ba túžobne očakávané, nemusí byť všetko tak, ako by malo byť. Možno práve prehnaná starostlivosť zo strany milujúcich rodičov spôsobí niečo, čo chod života ich ratolesti naruší, pokriví, zdevastuje. Hovorí sa tomu rozmaznanosť. Rozmaznanosť je strašná choroba, ktorej zákernosť si stále dostatočne neuvedomujeme a jej následky bývajú fatálne. Z milovanej ratolesti sa postupne stáva náročná, sebecká, zlá, zákerná obluda, ktorá dokáže len brať a nič za to nedať. Obetavosť rodičov ju vychová k pocitu, že svet je tu len pre ňu a akékoľvek vybočenie z tohto návyku vedie k pocitu ukrivdenosti a túžby po pomste. Namiesto lásky, ktorou ju rodičia s tým najlepším úmyslom vychovávali, má v sebe pravý opak: zlobu a nenávisť. Prečo? Pretože lásku, tento najväčší zo všetkých darov, berú ako samozrejmosť. Pretože jej nadbytkom sa presýtili, a teda si ju nevedia vážiť. Pretože nikdy nepoznali pocit, že nič na tomto svete nie je automatické a všetko si treba zaslúžiť.

Obávam sa, že rozmaznanosti je na svete čoraz viac. Mnohé osamelé a partnerom sklamané matky sa upnú na svojich synov tak, až z nich vychovajú presne to, čo najmenej chceli: pitbula. Zákony akcie a reakcie sú neomylné.

Obávam sa, že pitbulov je na svete čoraz viac…


 

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1639699x
Priemerná čítanosť článkov: 2907x

Autor blogu

Archív