Založ si blog

Máte radi Slovensko?

Láska má veľa podôb.

Tá k rodnej zemi je trocha zvláštna.

Na rozdiel od lásky k žene je v nej menej pohlavnosti, hoci styk so štátnou mocou občas isté znaky sexuálneho aktu vykazuje.

Na otázku, ako mám rád Slovensko, by som odpovedal asi tak, ako tá Maruška svojmu otcovi-kráľovi: ako soľ. Lebo hoci je to vzhľadom len biely prášok, tak ako Antrax či Heroín, hoci chuť má strašnú a keď sa presolí nacionalizmom, je nestráviteľná – ale potrebujem ju. Nie z materiálnych dôvodov – je viacero krajín, kde by som si mohol žiť lepšie. Ani nie preto, že by som bol na svoju vlasť nejako zvlášť hrdý – k tomu mám príliš málo dôvodov. Dokonca ani nie preto, že by som obdivoval jej krásy, lebo ako príslušník národa, ktorý ju obýva, cítim istý diel kolektívnej viny na jej devastovaní.

Nie, racionálne dôvody v tom nebudú. Je to skôr čosi ako vzťah dieťaťa k chorej matke. Láska nesídli v hlave, ale v srdci. Keď ju tam máš, nie je čo riešiť. A tam, kde nič nie je, ani daňový úrad neberie.

Je ťažké milovať niekoho, kto nás denno-denne nasiera. Veľa Slovákov pokladá svojich spoluobčanov za húf neschopných idiotov či bezohľadných egoistov-to závisí od veku a uhla pohľadu. A všetci do jedného sme ukrivdení. Napriek tomu sa väčšina tých, ktorí sa pred rokmi rozbehli do sveta, vracia späť, domov.

Prečo?

Dôvod je akiste práve v tom slovíčku: domov.

Dôvod bude asi v tom srdci, lebo všade inde ste cudzincom.

Niekomu to nevadí, inému veľmi. A je ochotný napokon jesť aj tú občas riadne presolenú slovenskú polievku, lebo je síce nechutná, ale predsa len naša.

„Domov sú ruky, na ktorých smieš plakať“ – napísal jeden básnik.

Slovenský.

Áno, občas je to taká tá láska cez slzy.

Raz smútku, inokedy smiechu, zavše aj bolesti.

Každý sa občas potrebuje vyplakať.

Aby sa očistil…

…a  vyplavil trocha tej soli…

Možnože potom mu bude Slovensko sladšie…

 

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1639540x
Priemerná čítanosť článkov: 2907x

Autor blogu

Archív