Založ si blog

Chrapúnstvo ako životný štýl

 

Chrapúnstvo ako životný štýl sa usadilo v našich zemepisných šírkach a zapúšťa tu hlboké korene.

Čo mám na mysli?

Mám na mysli vzťah detí k svojim rodičom. Hoci v tomto systéme vraj vládne tržná ekonomika, teda niečo za niečo, v medziľudských vzťahoch zavládli trendy úplne opačné. Možno z pomsty za to, že za materiálne statky platíme čoraz viac, za tie duchovné nechceme platiť nič. Mám na mysli deti, ktorým rodičia dali všetko podstatné, teda život, zdravie, lásku – a ony sa im otáčajú chrbtom, ba ich až nenávidia.

Mám teraz na mysli napríklad starú pani Hrbáčkovú, ktorá dala život svojej dcére, vychovala ju a pomáhala jej celý život, aj keď sa rozviedla a nemala kde bývať,  aj keď začala chľastať a ona ju ťahala z priekopy plnej snehu, keď tam opitá spadla a ona jej znova zachránila život. Keď si dcéra našla frajera, prvé, čo urobila, vynadala mame a povedala jej, že ju už v živote nechce vidieť.

Áno, mám na mysli aj tie dve staré ženy s prázdnymi očami zo starobinca v Skalke, ktoré sedeli v čakárni geriatrie a rozprávali sa. Svoje deti nevideli už niekoľko mesiacov. Kým im ešte z dôchodku zostávali peniaze, deti po výplate chodili, ale teraz všetko zdraželo, na domov padne dôchodok celý a tak už deti nechodia.

Mám na mysli pani Anku, ktorej syn je veľký manažér, potrebuje veľa peňazí na reprezentáciu, a tak si k mame chodí po peniaze. Pani Anka potom chodí v noci, aby ju nikto nevidel, po kontajneroch, lebo si nemá čo obliecť, a v našej jedálni si berie starý chlieb, lebo nemá čo jesť.

Mám na mysli aj jedného môjho príbuzného, ktorý si včera kúpil moriaka, mäso obrezal a kosti dal rodičom, ale žiadal, aby mu zaplatili polovičku ceny, lebo veď na váhu to sedelo.

Podobné chrapúnstva sa tu dejú denno-denne, určite aj vy nejaké poznáte, ale chráňboh ich takto pomenovať. Veď deti sú naša budúcnosť a nádej vraj zomiera posledná. Všade sa hovorí o týraní detí, spoločenské povedomie je nastavené týmto smerom, takže o týraní rodičov deťmi takmer nepočuť. Mnohé dnešné deti žmýkajú svojich rodičov ešte dlho potom, ako dospeli a postavili sa na vlastné nohy, ale rodičia to znášajú, veď viete, doba je ťažká.

Áno, doba sa zmenila. Už asi neplatí tá rozprávka o troch grošoch: jeden vraciam rodičom, z druhého žijem, tretí požičiavam deťom.

Doba je zlá.

Morálna bieda prináša ďalšie…

 

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36, aktualizované: 14:15

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36, aktualizované: 13:08

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1645524x
Priemerná čítanosť článkov: 2918x

Autor blogu

Archív