Založ si blog

Potemkinovská demokracia

Bolože to radosti, keď sa v normalizačných sedemdesiatych rokoch rozchýrilo, že náš Národný podnik navštívi sám veľký súdruh Brežnev. Bolože to starostí, ako privítať takého veľkého človeka, ako skrášliť okolie závodu, upratať rokmi nahromadený bordel na dvore, naleštiť linoleum na chodbách a vypulírovať okná, aby sa u nás cítil dobre. Celý mesiac sa upratovalo, vysádzali sa stromčeky, siala tráva, opravovala omietka. Vyfasovali sme nové plášte a pokyny, ako sa tváriť.

Nadarmo.

Veľký súdruh neprišiel.

Dnes mám pocit, že sa tá doba vrátila.

Alebo skôr – že nikdy neodišla.

„Totalitu“ sme premenovali na „demokraciu“ a súdruhov na pánov. A keďže páni už nie sú povinní potriasať si s nami súdružsky ruky, stratili sme aj posledný kontakt s mocnými tohto sveta. Demokraticky zvolené panstvo sa o nás zaujíma len pred voľbami, po nich už nie.

Každý človek má svojho pána, ktorému musí občas skladať účty. Robotník majstrovi, vedúci riaditeľovi, vláda Európskej únii. Kto chce s vlkmi byť, musí s nimi vyť. Dodržiavanie demokratických princípov vyžaduje, aby sme mali ombudsmana, rozličné kontrolné výbory a aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Všetky tieto inštitúcie majú dohliadať na to, aby občanovi nebolo krivdené, aby nebol okrádaný a podvádzaný. Kritériá sme splnili, inštitúcie máme. Sedia v nich ďalší páni s vysokými platmi, ktorí sa o nás nezaujímajú. Vlk sa nažral, ovca ďalej skapíňa. Cárovná z Bruselu sa nepríde pozrieť, ako žije pospolitý ľud, stačia jej správy Potemkinovskej vlády. Prečo by to aj robila, keď je to taká veľká pani.

A my?

Žijeme tak, ako už po stáročia. Nadávame na pánov a makáme na nich. Keďže demokratických pánov je viac, ako tých totalitných, musíme makať viac. Sťažnosti zdola prichádzajú tak akurát od Rómov, na ktorých makáme tiež.

Demokracia?

Áno, krásnych hesiel tu už bolo viac než dosť, ale toto nám už akosi splesnivelo.

Páni, vymyslite nové.

 

 

 

 

 

 

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 07:57

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1642930x
Priemerná čítanosť článkov: 2913x

Autor blogu

Archív