Založ si blog

Povedz mi, čo čítaš. ..

Tak sa nám pomaly končí marec – mesiac knihy, ale my sme si to v záplave iných udalostí ani nevšimli. Máme v hlave voľby, gorily, dane, zdražovanie a iné radosti svetlého dneška a na to, aby sme zušľachťovali svojho ducha nemáme ani pomyslenia.

Naopak.

Svetlý dnešok nás každodenne presviedča o tom, že akékoľvek ušľachtilé city sú iba na oštaru a v živote sa má dobre len človek s hrošou kožou, bezcitný k ostatným a zúrivo sa ženúci za peniazmi. Aj nedávny prieskum verejnej mienky ukázal, že väčšina ľudí chce zvyšujúce sa životné náklady riešiť ešte väčším pracovným nasadením.

Človek sa vraj od ostatných živočíchov tejto planéty líši práve abstraktným myslením a schopnosťou intenzívnejšie vnímať krásu, dobro a spravodlivosť. Knihy tu oddávna boli práve na rozvíjanie týchto schopností a keďže krásy, dobra a spravodlivosti je v reálnom živote čoraz menej, je len prirodzené, že ich ľudia hľadajú inde. V knihách, v kine, v televízore. Všetci sa občas potrebujeme stotožniť s literárnym či filmovým hrdinom, aby sme zahnali čoraz intenzívnejší pocit, že sme len kvapkou v mori, bezvýznamným zrniečkom piesku v tejto púšti, v tomto svete plnom zla a ľahostajnosti, aby sme aspoň na chvíľku mali pocit, že sme Niekto a že komusi na nás záleží.

Áno, kultúra sa mení.

Literárni kritici zalamujú rukami nad tým, čo produkujú dnešné vydavateľstvá, ale kto dnes číta Annu Kareninu? Ktorá žena by dnes kvôli nevere skočila pod vlak?

Áno, aj morálka sa zmenila.

Ako dnes rozoznáme kvalitnú knižku od braku?

Je to jednoduché, stačí si pripomenúť, načo nám kniha je. Ak máme po jej prečítaní pocit, že ešte nie je všetkým dňom koniec, že krása, dobro a spravodlivosť ešte existujú, potom splnila účel. Zasiala do nás semienko pozitívnych emócií a my ho budeme šíriť ďalej. Je v tom nádej, že svet sa ešte nestane púšťou a že nezahynú všetky tie dobré veci, kvôli ktorým sa oplatí žiť.

Mimochodom, vedeli by ste ešte doplniť heslo z názvu tohto príspevku?

 

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Medveď / Rys / Vlk /

Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný. Rieši aj vlkov, šakaly či ohrozené rysy

18.04.2024 17:14

Poslanec za SaS Alojz Hlina identifikoval v novele šesť chýb.

Branislav Zurian, Matúš Šutaj Eštok,

Inšpekcia bola podľa Zuriana vo veľmi zlom stave. Šutaj Eštok: Už nebudú nikoho kryť, Spišiak: Chaos pokračuje

18.04.2024 17:00

Kým podľa súčasného ministra vnútra Šutaja Eštoka (Hlas) sa všetko, o čom hovoril, ukázalo ako pravda a na vine sú bývalé vlády, podľa exministra Mikulca a poslanca Spišiaka sme sa nedozvedeli nič.

Budmerický kaštieľ

Chce ministerka Šimkovičová kúpiť kaštieľ v Budmericiach? Rezort kultúry to popiera

18.04.2024 16:20

Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.

kvety, mráz, ľad, jabloň

Meteorológovia varujú pred snehom a mrazmi, môžu poškodiť úrodu

18.04.2024 16:08

Výstrahu vydali vo štvrtok aj českí experti.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1643037x
Priemerná čítanosť článkov: 2913x

Autor blogu

Archív