Založ si blog

Sme zodpovední za činy tých, ktorých sme si zvolili?

Určite áno. Veď len vďaka nám sú tam, kde sú a môžu robiť to, čo robia. Vhodením hlasovacieho lístka do urny sme im k tomu dali právo.

Že nie?

Že sme nemohli vopred vedieť, čo sa z nich vykľuje?

Ale to by znamenalo, že sme volili mačku vo vreci.

Dôvera v toho – ktorého kandidáta je založená – priznajme to – na základe zbožného priania. Volíme ľudí, ktorých osobne nepoznáme. Alebo poznáme ako lumpov, ale odmietame tomu veriť. Za posledných dvadsať rokov nás politici dokázateľne okradli vraj až o sedemdesiat miliárd eur, ale my ich volíme znova. Sme masochisti?

Slovák je čudný tvor.

Tisícročná poroba mu zohla chrbát natoľko, že teraz už bytostne potrebuje niekoho, kto by po ňom dupal. Všetci jeho predkovia komusi slúžili, už to má v génoch, preto si nedokáže  predstaviť, že by mal o čomsi rozhodovať sám. Nevie to.

Čo teda urobí, keď sa dostane hore?

Do toho panského domu, plného vyberaných jedál na zlatých podnosoch?

Čo urobí, keď sa nikto nepozerá?

Kradne !

Gény mu velia zhrabnúť , čo sa dá, lebo prídu horšie časy a takáto šanca už nebude. Z práce rúk ešte nikto nezbohatol. Na Slovensku je to tak.

Prečo si myslíme, že politici sú iní?

Veď sú naši !

Nie sú iní.

Do politiky šli preto, aby si nakradli. Náš volebný lístok je vstupenkou do toho panského domu, v ktorom je veľa krásnych vecí, ktoré sa dajú ukradnúť. Zvolili sme ho, on vošiel a zatvoril dvere. Už naňho nevidíme. Kto by nekradol?

Parlamentná demokracia je zriadenie, kde sa vôľa občanov uplatňuje prostredníctvom poslancov.

Teoreticky.

Na Slovensku je to tak, že si volíme zlodejov, ktorí nás budú štyri roky okrádať a dúfame, že nás neokradnú príliš. Že zjedia len jedlo zo zlatých podnosov, prípadne si aj do tašky  napakujú, ale aspoň tie podnosy neukradnú. Hovoríme tomu „menšie zlo“.

Žiaľ, takto to nefunguje.

Už dvadsaťdva rokov náš spoločný dom – štát pľundrujú starí i noví zlodeji, ktorých sme si sami vybrali, zväčša v nádeji, že tentoraz to bude inak. A keďže za túto činnosť ešte nikto nebol potrestaný, neboja sa. Na Slovensku sa nemusia zodpovedať sa tým, ktorí ich zvolili. V najhoršom môžu povedať: Vy ste si ma zvolili, vy ste zodpovední.

Tak sa nečudujte.

 

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1643269x
Priemerná čítanosť článkov: 2914x

Autor blogu

Archív