Založ si blog

O morálke

Sme všelijakí.

Niekomu najviac vadí, keď ktosi iný neslušne nadáva.

Vraj sa to nepatrí.

Inému, naopak, nerobí problém použiť výraz mimo spisovný slovník, ale za ten svet by sa nevyzliekol do plaviek. O úplnej nahote ani nehovoriac.

Jeden si myslí, že kradnúť ja hriech, druhý by si zasa za ten svet nepodal ruku s bezdomovcom.

Bol som kedysi bezhlavo zaľúbený do istého dievčaťa, ktoré mi hovorilo, že do obchodu so zlacneným tovarom by v živote nevkročilo. Podviesť ma a opustiť však pokladalo za svoje sväté právo. Iná krásna žena ma zasa pokladala za hriešnika preto, lebo som nechodil do kostola, ukradnúť kvety z hrobu sa však nerozpakovala. V našej ateistickej rodine sme síce občas vzali meno božie nadarmo, ale keď mi občas nechtiac po dobrom obede ušli vetry, mama ma spucovala ako psa. Dodnes mám z toho traumu.

Sme všelijakí. Niekomu vadí prdenie, inému grganie, tamten si myslí, že klamať sa nesmie, táto zas neznesie špinavé topánky. Každý to nazýva morálkou a každý tým myslí čosi iné.

Myslím si, že by bolo načase napísať akúsi príručku slušného chovania, morálnych prehreškov a toho, čo sa vlastne patrí a čo nie, bolo by dobré a nanajvýš potrebné určiť, čo a za akých okolností sa smie a čo nie, lebo, hoci tu máme desatoro i svetské zákony, všeobecný morálny kódex nejestvuje.

Mnohí z toho profitujú.

Mnohí sa živia klamaním, kdekto kradnutím, niektoré devy vyzliekaním. Premnohí zbohatli z porušovania zákonov a iných drží pri živote len to, že hrešia na niektorý zo siedmich smrteľných hriechov.

Keď v jednom českom filme Ružičkovej slobodná dcéra zostala v druhom stave, tá nemohla spať a tvrdila, že tú hanbu neprežije.

Smiali sme sa.

Bola to predsa komédia.

Nebol to náš problém, ale cudzí, a na tom sa smejeme najradšej.

Tie naše problémy, prehrešky a hanby si schovávame hlboko do temnôt a trinástych komnát, aby sa o nich nikto nedozvedel.

Bojíme sa.

Výsmechu, hanby, zneváženia.

My sme totiž slušní ľudia.

Rozprávame spisovne, chodíme do kostola, prdíme potichu.

Chodíme do práce a nereptáme.

Tak sa to patrí.

Potom zomrieme.

Tak to má byť.

Veď, kam by svet dospel, keby sme priznali, že morálka je iba slovo?

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50, aktualizované: 15:34

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1646133x
Priemerná čítanosť článkov: 2919x

Autor blogu

Archív