Založ si blog

Parazity

Kedysi v škole na hodinách zoológie nás pani učiteľka učila poznávať zvieratká. Naučili sme sa, že lev má veľkú hrivu, žirafa dlhý krk a hroch tááákúto papuľu. Dodnes mám pred očami obrázok africkej džungle, ktorý visel na tabuli, dodnes sa smejem pri spomienke  na spolužiaka Hornáčka, ktorý pred tou tabuľou pri odpovedi toho hrocha napodobňoval.

Neskôr som dostal na Vianoce pod stromček krásnu, veľkú a drahú knihu od doktora Staňka, Veľký atlas zvierat, a tam som, okrem mojich obľúbencov mravčiara a vtákopyska videl aj iné, povedal by som, jednoduchšie zvery. Všetko však závisí na uhle pohľadu či patričnom zväčšení. Poviem vám, taká Zákožka svrabová pod mikroskopom vyzerá celkom ako monštrum z filmu Hviezdna pechota. Alebo obyčajná voš, vyzerá celkom neobyčajne.

Treba však povedať, že tieto tiežzvery moju lásku k zoológii neprehĺbili. Dosť ma striasalo pri pomyslení na to, ako si to ten-ktorý drobný netvor mašíruje po mojej hlave a ani neskôr na vojenčine, keď sa v našej rote vyskytli chlamýdie, ľudove nazývané filcky, sa ma určite nezmocnil ten detský obdiv nad africkým rajom zo školského obrazu.

Už vtedy v škole nás učiteľka učila rozdeľovať zvieratká na užitočné a škodlivé. Už vtedy som sa naučil, že dobrá sliepočka nám dáva vajíčka a zlá kuna ich kradne, že prasiatko dáva klobásky a vlk zabíja ovce, že kravička dojí mliečko a vychcaná kukučka znáša svoje vajcia do cudzích hniezd, aby sa nemusela starať o svoje deti.

Žasol som. Ako to tak môže?

Od tých čias už ubehlo veľa rokov, zoologické očarenie ma dávno prešlo, ale žasnem stále. Žasnem nad zvermi z druhu, ktorý si hovorí Homo sapiens, hoci nad oprávnenosťou tohto pomenovania by sa často dalo prinajlepšom pochybovať. Žasnem nad tým, ako veľmi sa tie kukučie maniery udomácnili aj u tvorov, čo sa pokladajú za korunu tvorstva, žasnem nad tým, koľko je medzi nimi ploštíc, švábov či priamo upírov. Nikto ma nepresvedčí, že náš druh je najvyspelejší, kým budú rodičia, čo hádžu svoje práve narodené deti do kontajnerov, kým budú deti, parazitujúce na svojich rodičoch až do neskorej dospelosti, kým budeme my všetci, zalamujúci rukami nad tým, aký je tento svet zvrátený, neschopní s tým nič urobiť.

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1639524x
Priemerná čítanosť článkov: 2907x

Autor blogu

Archív