Založ si blog

Ticho

Milujem ticho.

Neznášam hluk.

Už Seneca varoval pred hlučnými ľuďmi.

Tvrdil, že otravujú život.

Úprimne s ním súhlasím. Patrím do čeľade takých tých zakríknutých inteligentov, ktorí radšej nič nepovedia, ako by mali povedať blbosť.

Isteže, teraz niektorým mojim známym spadla sánka od údivu: ja a zakríknutý inteligent? To ani omylom.

Nuž, najlepším dôkazom toho, že som zakríknutý je fakt, že mi vadí hluk a nič s tým nerobím. A inteligent? Nuž a či vari brilantnosť týchto riadkov nie je toho dostatočným dôkazom?

Ale vážne, z hluku ma triafa šľak. Myslím si, že človek je geneticky stavaný na oveľa menšiu mieru rámusu, než akú dnes musí denne znášať. Taký glaciálny pračlovek počul skutočný rev len keď sa naňho rútil rozzúrený mamut. Vtedy mu, pravdaže, adrenalín vibroval po celom tele a bojové i záchranné inštinkty ním zmietali naplno.

Dnes sa na nás rúti rozzúrený mamut na každej križovatke a my musíme zostať v  kľude. Dnes nás atakujú spústy rozzúrených zverov, najmä z nášho vlastného rodu, bojové tamtamy diskotechnorapu nám sústavne búšia do hlavy a adrenalín nás vďaka susedom neopúšťa ani v noci. Kdeže sú tie idylické časy, keď sa na lov chodilo až potom, čo sa minul ten minulý mamut. Dnes žijeme na bojisku permanentne. Hoci potravy máme spravidla viac než môžeme skonzumovať, hoci naše príbytky pohodlím mnohonásobne prevyšujú tie niekdajšie a pravdepodobnosť napadnutia divým zvieraťom je takmer nulová, žijeme v neustálom strese. Namiesto toho, aby sme, tak ako kedysi praveký lovec, zaliezli do svojho kútika v jaskyni a vychutnávali si ten kľud, ten pokoj, to ticho, prinášame si rozzúrený adrenalín až do toho kútika a cieľavedome ho meníme na bojisko. Akoby sme ich nemali dosť aj inde. Akoby vymoženosti, ktoré za stáročia vybudovali naši predkovia v túžbe po pokoji naraz neboli k ničomu a my sa vraciame zasa späť, na bojisko. Akoby nám bolo ľúto za mamutmi.

Mne osobne nie je.

Mne je ľúto za tým kútikom.

Ja milujem ticho.

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.

Maximilian Krah

Krah i napriek špionážnej kauze zostáva lídrom kandidátky AfD v eurovoľbách. Obvineného asistenta prepustil

24.04.2024 10:52

Krahovho asistenta zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1645684x
Priemerná čítanosť článkov: 2918x

Autor blogu

Archív